Nordisk vecka i Norge

Det har varit en händelserik vecka i Oslo full av politiska debatter, kultur och fingermat.

I måndags höll vårt moderförbund, Föreningarna Nordens Förbund (FNF) presidiemöte i Stortinget. Där deltog vår ordförande, Iris Dager, som fullmäktige på våra vägnar. Bland det som diskuterades mest var förbundets 100-års jubileum i Danmark, Norge och Sverige nästa år, och det verkar tydligt att det kommer vara massa spännande och roligt firande i hela Norden kommande år att se fram till!

Massa god mat på Abbediengen!

Massa god mat på Abbediengen!

På kvällen blev alla FNUF’are som var kvar i Oslo efter UNR:s session bjudna på FNF:s middag på Föreningen Norden i Norges sekretariat på Abbediengen. Före dess hade det varit ambassadsmottagningar, då FNUF’are gick till sina respektive länders ambassader på lite mat, dricka, och tal. Danmarks ambassad hade även underhållning från en trollkarl!

PM Theresa May i talarstolen i Stortingssalen

I tisdags körde Nordiska rådets session i gång, som inleddes av kanske hela veckans höjdpunkt; Storbritanniens premiärminister, Theresa Mays, gästtal. Mycket av talet samt frågetiden gick förstås åt Brexit och hur det kommer ha inflytande på det framtida samarbetet mellan Norden och Storbritannien.

På kvällen ägde den andra höjdpunkten rum: Nordiska rådets prisutdelning i Den Norske Opera & Ballet. Island får väl anses som kvällens ‘vinnare’ som tog hem både filmpriset och det stora litteraturpriset. Det var även anmärkningsvärt att årets miljöpris delades ut av Norges statsminister, Erna Solberg, och litteraturpriset av självaste Kronprinsessan Mette Marit. Om du vill läsa mer om årets vinnare, kan du göra det här.

Gunna Bergström (Alfons Åberg författaren!) presenterar Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris på prisgalan i närvaro av kungligheter, ministrar och andra gäster.

Gunna Bergström (Alfons Åberg författaren!) presenterar Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris på prisgalan i närvaro av kungligheter, ministrar och andra gäster.

I onsdags fortsatte debatten i plenum och då hade bland annat UNR:s nya president, Barbara Gaardlykke Apol, sitt tal. I dag sitter vi i plenum tills kl. 15.00 då årets session avslutas.

Det har varit en riktigt bra och nordisk vecka med ett flertal FNUF representanter på plats och vi ser redan fram emot nästa års session i Stockholm.